Több mint 800-an regisztráltak a 4. Startupok Éjszakája rendezvényre

2018-12-02 16:34:14

Startupok Éjszakája 2018 címmel, negyedik alkalommal rendezte meg a fővárosi és nemzetközi startup ökoszisztéma prominens szereplőit felvonultató rendezvényét a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) november 27-én, a Bálnában. A Tarlós István főpolgármester és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes fővédnöksége alatt zajló eseményre 10 országból érkeztek meghívottak, 50 kiállító jelent meg és több mint 800-an regisztráltak.

Varga Mihály, pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Startupok Éjszakája immár negyedik alkalommal került megrendezésre.
- A Startupok Éjszakája egyrészt lehetőséget nyújt a résztvevők számára, hogy tájékoztatást kapnak arról, hogy a korai fázisú vállalatok, a startup cégek hogyan tudnak előre lépni, másrészt pedig felhívja a döntéshozók figyelmét a legfontosabb korlátokra, amelyek ma az ilyen típusú vállaltok előtt állnak. Az ilyen rendezvények az elmúlt években jelentős mértékben segítették a helyi önkormányzati, illetve kormányzati döntéshozókat abban, hogy új pályázatokat indítsanak el, a szabályozói környezet támogató legyen, és olyan képzési, oktatási vagy vállalkozói környezet jöjjön létre, amely segíti ezeket a cégeket – mondta Varga Mihály.

A Startupok Éjszakája Budapesten a legnagyobb olyan startup esemény, amelyet a főváros támogat. Az Európai Bizottság értékelése szerint idén az európai városok között Budapest közigazgatása bizonyult a legkedvezőbbnek a startupok számára, ezért kaptuk meg a Startup Europe díjat, ami bizonyítja, hogy a főváros BVK által megvalósított programjai valóban európai szintűek – mondta Szalai Piroska, a Közalapítvány kuratóriumi elnöke. A Startupok Éjszakája kapcsán Szalai Piroska hozzátette, hogy ez a rendezvény lehetőséget nyújt a startup ökoszisztéma szereplőinek a találkozásra, emellett pedig a főváros polgárai is megismerkedhetnek a legkiválóbb magyar startupokkal.

Dr. Bagdy Gábor Budapest Főváros főpolgármester-helyettese köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a Startupok Éjszakája remek lehetőséget jelent a kapcsolatépítésre, az új ötletek megosztására, Budapest pedig kiváló hátteret nyújt a vállalkozni kívánó fiatalok számára. A főpolgármester- helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a The Economist Intelligence Unit, a világ egyik legnagyobb tudományos elemző cége idősoros listáján Budapest a világ 140 nagy városa között 2010-es az 55. helyről 2018-ra már a 34. helyre került.

A megnyitó után adták át a 8. Be Smart startup verseny díjait a nyertes startupoknak. A budapesti legjobb gyakorlatok bemutatására került sor egy kerekasztal-beszélgetés keretében került sor, melyen dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja, dr. Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági karának dékánja és Dede György, a Start it@K&H startup inkubátor menedzsere vettek részt. A beszélgetés Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese moderálta.

A rendezvény második, A Főváros nemzetközi kapcsolatrendszerének szerepe és lehetőségei az innovatív vállalkozások fejlesztésében, startup sikertörténetek című kerekasztal-beszélgetésének résztvevői Jules Banning, a Rheinland Pitch-et szervező Startplatz.de programigazgatója, Robert Sanders, az EBN Nemzetközi Projekt igazgatója, Dr. Györgypál László, Pozi Technologies és Dobai Tibor, Route4U térinformatikusa voltak. A beszélgetést Tari Titanilla, az MTVA műsorvezetője moderálta.

A rendezvény 50 kiállítója között 27 startup szerepelt, közülök többen már komoly sikeret értek el a nemzetközi piacokon is.

A BVK több Be Smart startup versenyén elindultunk, nyertesek közé kerülve bemutatkozhattunk Írországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában, sőt Franciaországban is. Mostanra mindegyik országban eljutottunk legalább egy pilot-projekt szintjéig, a legtöbb helyen pedig teljes városi együttműködéseket tudtunk, illetve fogunk a közeljövőben megkezdeni, ami szerintem nagyjából 100%-os sikerráta – mondta Dobai Tibor, a Route4U térinformatikai menedzsere.

A Pozi Technologies a 7. Be Smart versenyen került kapcsolatba a Közalapítvánnyal. - Kiváló munkakapcsolatot építettünk ki a Közalapítvánnyal, a BVK szervezésében kerültünk be düsseldorfi startup-ökoszisztémába, a döntőig jutottunk a Rheinland-Pitch-ben. A BVK mentoráltjaként résztvettünk a madridi South Summit kiállításon, tavasszal pedig a dublini Futurescope-on, ahol együttműködő és értékesítő partnereket találtunk – mondta a startup vezetője, Dr. Györgypál László.

A kerekasztal-beszélgetés után a Közalapítvány kiemelt kiállító partnerei mutatkoztak be a színpadon.

A program zárásaként kapcsolat- és üzletépítésre volt lehetőségük a résztvevőknek, az 50 kiállító között a magyar startup világhoz kötődő fővárosi, országos és nemzetközi programok, inkubátorok és startupok egyaránt megtalálhatóak voltak.