MagikMe - Innováció a játszótereken a gyermekkori integrációért

2019-03-25 16:34:17

A MagikMe csapata egy világviszonylatban egyedülálló játszótéri eszközcsaládot álmodott meg, melyen sérült és ép gyerekek közösen, az előbbiek kerekesszék nélkül is tudnak játszani. Az elmúlt három év kemény munkájának köszönhetően, ma már több mint 60 játékuk található meg az ország különböző játszóterein.

A MagikMe 2016 márciusában mutatkozott be először a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványnál. A 3. Be Smart startup versenyen társadalmi innováció különdíjat nyertek Pillangó nevű rugós játszótéri játékukkal.

A MagikMe a startup versenyen induló, főként IT fejlesztésekkel foglalkozó cégek között különlegességként jelent meg. „A versenyen több céllal indultunk el, egyrészt szerettünk volna visszajelzést kapni az üzleti modellünkről, emellett pedig fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az általunk feltalált játszóeszközök híre, és azt, hogy az emberek megértsék, miért van szükség rájuk. A MagikMe üzleti és társadalmi vállalkozás egyben, a játékszerek hazai terjesztése mellett a hosszú távú célunk az európai piacra való belépés”- magyarázta az ügyvezető, hozzátéve, hogy a verseny során alkalma nyílt izraeli üzletemberekkel konzultálni, akiktől pozitív visszajelzést kapott a fejlesztéssel kapcsolatban.

Még ugyanabban az évben, májusban a MagikMe különdíjat nyert a Budapest-Vienna Interurban 2.0 konferencia pitch versenyén.

2017 márciusában a BVK 5. Be Smart startup versenyének nyertesei közé kerülve a MagikMe bemutatkozhatott a Budapest- Düsseldorf Be Smart Tech Event rendezvényen és a think.BDPST kísérőrendezvényén, a Startup Corneren.

Júliusban a Vizes VB 2017 rendezvényen a Feltalálók Sátrában kaptak helyet, olyan találmányok mellett bemutatkozva, mint a C-vitamin és a telefonközpont mellett.

Időközben a második fejlesztésük, a Bucka is köztéri kihelyezésre került. Megemelt homokozóbuckát egy speciális, sérült gyerekek számára kialakított ülőhellyel látták el, emellett kerekesszékkel is játszható. Egészséges gyerekek a Bucka oldalának támaszkodhatnak.

2017 júliusában a MagikMe kilépett a nemzetközi porondra és részt vett a londoni Women Startup Competition Europe versenyen, majd szeptemberben Rigában a Social Innovation Tournament versenyen, ahol egy hetes üzleti képzést nyert a 2017 INSEAD Social Entrepreneurship Programme- ba.

Októberben Harsányi Eszter, a MagikMe ügyvezetője meghívást kapott a BVK Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórumnák Okos városok és kreatív vállalkozások című kerekasztal- beszélgetésében való részvételre, évvégén pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban átvehette a az NGM Díj a sikeres vállalkozásokért - A hónap startupja díjat.

2018 februárjában a MagikMe a Zero Projecten - a világszerte a sérült emberek jogaira fókuszáló az bécsi székhelyű Essl Fondation kezdeményezése – bemutatkozás lehetőséget nyert az Innovative Certificate konferencián.

2018 februárjában a startup a BVK 7. Be smart startup versenyének egyik nyerteseként részvételi lehetőséget nyert a Közalapítvány V4 EYES 2.0 nemzetközi startup versenyén való indulásra. A MagikMe sikeres szereplésével országnyertes lett, és részt vehetett a BVK által, a V4 országok nagyszabású startup rendezvényeit magába foglaló tanulmányi körúton.

A MagikMe emellett a 7. Be Smart versenyen női különdíjat is kapott.

„A vállalkozás célja a kora gyermekkori integráció elősegítése, és a többségi társadalom szemléletformálása a sérültekkel kapcsolatosan. Az általunk tervezett játszótéri eszközcsalád az akadálymentességet innovatív módon biztosítja az együttjátszásból eredő öröm megéléséhez”- nyilatkozta Harsányi Eszter, a MagikMe Kft. ügyvezetője.

A MagiKMe Kft.-t érintett szülők alapították, a csapatban designer, gyerekpszichológus, kommunikációs szakember, szervezetfejlesztő, pályázatíró és kreatív szakember dolgozik, időnként pedig gyógytornászokat, ergonómiai mérnököket és partnereket - hardware start-up, gyártó – vonnak be a bizonyos feladatok elvégzéséhez. Szakmai munkájukat kiegészíti a többéves, intenzív élettapasztalat, amelyet a sérült gyerekeikkel együtt élve szereztek.

A MagikMe stratégiai partnere az UNICEF Magyar bizottság. A cég által forgalmazott játékok megfelelnek az európai EN 1176 szabvány előírásainak, TÜV tanúsítvánnyal rendelkeznek, a gyártás Martonvásáron történik. A Pillangó egy négyágú libikóka, amelyen két sérült gyerek hason fekve, és két ép gyerek ülve játszhat közösen. Együtt hozhatják mozgásba a játékeszközt, és a középen található forgatós játékkal is közösen játszhatnak. A Pillangó az Auchan és a GE külföldi alapítványainak támogatásával valósult meg.

„Ezekre a játszóeszközökre szükség van. Akinek nincs érintett gyereke, az talán nehezen érti meg, hogy miért fontos, hogy legyenek integráló játékok. Az a cél, hogy a szülők a sérült gyerekeket kihozzák a játszótérre, kilépjenek az izolációból, egy közösségbe kerülhessenek és érintkezzenek az ép gyerekekkel”- magyarázta az ügyvezető, és hozzátette, hogy nem elég, ha az esélyegyenlőség biztosítása céljából kitesznek egy rámpát a játszóterekre. „A következő fejlesztésünk egy háromüléses hinta, ami úgy lesz kialakítva, hogy a sérült gyerek mellé tudjon ülni az egészséges. A fizikai közelségre törekszünk, mivel úgy gondoljuk, ha a gyerekek fizikailag érintkeznek, akkor a falak kicsit könnyebben ledőlnek”- zárta gondolatait Harsányi Eszter.